Brosella

Editie 2013: Lili en haar familie met Yves Barbieux (Urban Trad)

Tijdens het festival wordt “Brosella for the Kids” georganiseerd met theater, muziek, workshops, animatie … Een heus programma voor de jongeren en de “jongen van hart”.

Nekkersdal organiseert mee het kidsonderdeel. Hierbij respecteren we steeds 4 pijlers:

  • animatie voor iedereen
  • circus
  • muziek (folk voor kinderen en jazz voor kinderen)
  • workshops

Brosella Folk & Jazz is over de jaren uitgegroeid tot een vaste waarde in het cultureel landschap van Brussel en België. Het blijft een belangrijke plaats innemen tussen de vele evenementen van Brussel en speelt een niet te onderschatten rol in de uitstraling van het Brussels Gewest over Europa en zelfs over de hele wereld. Het Internationaal Folk & Jazz Festival krijgt ook steeds meer erkenning in folk- en jazzkringen van binnen en buitenland, zowel bij liefhebbers als bij artiesten.

Klik hier voor meer info over Brosella

 

Ontstaan

Brosella Folk ontstond in 1977 op initiatief van de stad Brussel om het in onbruik geraakte Groentheater nieuw leven in te blazen. Het amfitheater in openlucht, werd gebouwd in 1932 (architect was landbouwkundig ingenieur Buyssens), maar het lag er verwaarloosd bij na de wereldtentoonstelling van 1958. Brosella Folk & Jazz biedt vanaf haar eerste uitgave een weekend gezelligheid en warmte. De schitterende locatie staat garant voor een unieke sfeer en een uitstekende akoestiek. Het festival presenteert er een verrassend en kwalitatief hoogstaand programma met zorgvuldig geselecteerde artiesten waaronder zowel vaste waarden als bijzondere ’ontdekkingen’.

In 1981 werd Brosella Folk de gastlocatie voor het EBU Folk Festival (European Broadcasting Union). De deelnemende radiostations zorgden zelf voor de groepen die hun land vertegenwoordigden: zowel de keuze van de artiesten als de kosten die daaraan waren verbonden. Er werd dan voor het eerst de daaropvolgende zondag een dag Brosella Jazz georganiseerd.

In 1982 werd dan geopteerd voor de formule zoals wij die nu kennen: een volledig weekend, waarbij één dag wordt gewijd aan Folk en één dag aan Jazz. Brosella Folk & Jazz bracht op deze manier twee genres samen die nooit eerder (en nu nog steeds zelden) in één festival werden aangeboden. In 1986 werden de “De Vrienden Van Brosella” en de “Les Amis De Brosella” opgericht, die vanaf dat jaar gezamenlijk de organisatie van Brosella Folk & Jazz op zich namen. De Stad Brussel bleef wel de belangrijkste partner van het festival. Hetzelfde jaar aanvaardde Toots Thielemans het peterschap van het festival.

 

Fotogalerij: 
Brosella for kids (c) Lieve Boussauw
Brosella for kids (c) Lieve Boussauw
Brosella for kids (c) Lieve Boussauw
Brosella for kids (c) Lieve Boussauw