Docu&Debat: La Rose Blanche

Kris Kaerts

19.12.2019

Docu&Debat: La Rose Blanche

In Laag-Molenbeek staat café La Rose Blanche’ al bijna honderd jaar als een huis. Het rasechte volkscafé loopt als een levensader door een buurt waaruit alle cafés verdwenen zijn. Een bonte verzameling Molenbekenaars, nakomelingen van migrantengroepen die allemaal de Brusselse migratiegeschiedenis hielpen inkleuren, vormt het clientèle.

Sinds 1973 wordt het café onafgebroken uitgebaat door een familie van Pontische Grieken. Met mediteraans enthousiasme houden de Pavlos en Kostas Karassavidis hier al enkele decennia de tapkranen open voor iedereen in de buurt, bewoners of toevallige passanten. De broers hebben hun familiale wortels in het Zwarte Zeegebied, in het huidige Turkije. Uit die streek zijn hun grootouders begin vorige eeuw moeten vluchten in gezelschap van anderhalf miljoen etnische Grieken. Hun integratie in Griekenland liep allesbehalve makkelijk waardoor hun vader in de jaren zestig zijn geluk kwam beproeven in België.

Ergens in 2015 ziet het ernaar uit dat het café voorgoed haar deuren zal sluiten en zal worden opgeslorpt door de moskee die er tegenaan leunt. De familie zelf is ook een restant geworden van de eens vrij grote Griekse gemeenschap in Molenbeek. De cirkel lijkt rond: vertrokken als minderheid uit Turkije zijn ze opnieuw een extreme minderheid in een moslimbuurt.

Wanneer het verhaal eindigt, is nog niet zeker. De timing wisselt: het doek kan volgende week of pas binnen 10 jaar vallen - of ergens daartussenin ... Toch begonnen regisseur Kris Kaerts en kompanen in 2016 te filmen. Al wilden ze meer doen dan louter een wegkwijnend verleden vastleggen op film. Ze brachten terug livemuziek naar het café en stichtten een vriendenkring. Met vele vrijwilligers organiseerden ze deelprojecten die allemaal refereerden naar de verdampende Griekse aanwezigheid in Molenbeek. Zo ontstond een zeldzaam experiment op het kruispunt tussen migratie, erfgoed en participatie. Vanuit de microkosmos van het café werd gekeken naar het groter geheel. Vele duize

Algemene informatie

Thema: 
Documentaire, Podium
In samenwerking met: 

Citizenne, La 20ième, Openbare Bibliotheek Brussel-Laken, Brussels Ouderenplatform (BOP)

Wanneer: 

19.12.2019
van 10:00 tot 12:30

Waar: 

Gemeenschapscentrum Nekkersdal vzw
Emile Bockstaellaan 107
1020 Laken

Taalniveau Nederlands: 
Extra info: 

Ticket: €5, €2 met Paspartoe-kansentarief - Frans en Nederlands ondertiteld - Voorafgegaan door een ontbijt om 9u30, gevolgd door een nabespreking met regisseur Kris Kaerts

Prijs: 

€ 5

Docu&Debat: La Rose Blanche

Prijs

€ 5

Reservatie

GC Nekkersdal
tel 02 421 80 60
info@nekkersdal.be

Waar

Gemeenschapscentrum Nekkersdal vzw
Emile Bockstaellaan 107
1020 Laken

Accessibility

metrolijn 6: halte Pannenhuis of Bockstael
tram 81, 94 en nachtbus N18: halte Bockstael
bus 88, 230, 231, 233, 245; halte Nekkersdal