DocuLocal: Grande Hotel & Van Mashad naar Brussel

Lotte Stoops & Jasper Rooselaer
28.3.2019

Het Grande Hotel in Beira, in de toenmalige Portugese kolonie Mozambique, verrees in de jaren vijftig als pronkstuk van het koloniaal regime. Maar het megalomane, als een golvende suikertaart ontworpen hotel was bij voorbaat gedoemd te mislukken. Tegenwoordig is het een grauwe ruïne. Meer dan 2500 Mozambikanen hebben hun toevlucht gevonden tussen de brede gangen en imposante trappenhuizen. Alles wat van waarde was in het gebouw, is gesloopt en verkocht. Alleen het betonnen karkas staat nog overeind. Zonder water of elektriciteit maken de bewoners er het beste van.

De Lakense Lotte Stoops portretteert de bewoners van het Grande Hotel. Een schrijnend, maar ook fascinerend en visueel indrukwekkend relaas van een droom die gedoemd was een nachtmerrie te worden. Grande Hotel opende het prestigieuze Filmfestival Rotterdam, ontving in Toronto een Honourable Mention op het Hot Docs Festival en won de Prix Michel Mitrani op het Festival International des Programmes Audiovisuels in het Franse Biarritz en de juryprijs op het filmfestival This Human World in Wenen.

De vertoning wordt voorafgegaan door 'Van Mashad naar Brussel'. Omid Akbari is een Iraanse vluchteling die sinds 2010 in België verblijft. In deze portretdocumentaire, van de jonge Jetse filmmaker Jasper Rooselaer, vertelt Omid over zijn jeugd in Iran, zijn aankomst in België, en de asielprocedure die hij hier doorstaat. We duiken in Omids dagelijkse leven in Brussel: we zien zijn nieuwe thuis en zijn werk in de integratiesector. Migratie heeft ongetwijfeld Omids blik op de wereld verruimd.

Algemene informatie

Thema: 
Documentaire, Podium
Wanneer: 
28.3.2019
vanaf 20:00
Waar: 
Gemeenschapscentrum Nekkersdal vzw
Emile Bockstaellaan 107
1020 Laken
Extra info: 
Gevolgd door een meet & greet met de documentairemakers
Prijs: 
€ 5

Prijs

€ 5

Reservatie

GC Nekkersdal
tel 02 421 80 60
info@nekkersdal.be

Waar

Gemeenschapscentrum Nekkersdal vzw
Emile Bockstaellaan 107
1020 Laken

Accessibility

metrolijn 6: halte Pannenhuis of Bockstael tram 81, 94 en nachtbus N18: halte Bockstael bus 88, 230, 231, 233, 245; halte Nekkersdal