ENTER, participatief en multidisciplinair kunstenfestival in Brussel

Publicatiedatum: 
Maandag, 9 oktober 2017 - 11:04

Van 26 tot en met 29 april 2018 meert ENTER, een multidisciplinair kunstenfestival dat focust op participatieve kunstpraktijken, voor zijn vierde editie aan in vier zones in het Brussels gewest: Haren, Sint-Pieters-Woluwe, de Begijnhofwijk én Laken. Het festival creëert per zone een openbaar kunstenhuis, in samenwerking met een veelheid aan verenigingen, organisaties en instellingen.

Enter festival

ENTER infiltreert in het rijke Brusselse cultuurlandschap met een concreet participatief concept: een blauwdruk voor een participatief kunstenfestival dat zich ent op de sociale en maatschappelijke realiteit van de stad. We spelen hiermee in op de nood aan een nieuwsoortige kunstenpraktijk waarin burgerbetrokkenheid, jong divers talent en stedelijkheid een belangrijke rol spelen. We koppelen aan het ENTER festival een stevig reflectieluik waarmee we de staat opmaken van de participatieve kunstpraktijk anno 2018: “Hoe leg je kunst in handen van vele mensen?”

De baseline van ENTER is ‘in vele handen/verankerd in de stad’. Doorheen het ENTER festival lopen diverse participatieve processen, die opgedeeld kunnen worden in drie categorieën:

 1. Open atelier: Wat als burgers mee creëren?
  Elke festivalzone vormt de uitvalsbasis voor de langdurige residentie van een professionele kunstenaar (Karlien Torfs, Jovial Mbenga, Chris Rotsaert/Manoeuvre en Kito Sino) die een participatief traject aflegt met bewoners rond een actuele maatschappelijke vraag. Het resultaat van deze residentie is te zien tijdens het festival.
   
 2. Open programmatie: Wat als burgers mee programmeren?
  Via een open call kwamen 209 inzendingen binnen van (a) bestaande participatieve kunstpraktijken uit Brussel, België en het buitenland en (b) jong en divers Brussels talent dat meer zichtbaarheid en ondersteuning verdient. Een twintigkoppige redactieraad maakt hieruit een selectie/catalogus waaruit een bewonersgroep - die een programmatiebudget beheert - de uiteindelijke selectie voor hun festivalzone maakt.
   
 3. Open forum: Wat als burgers mee organiseren?
  Een festival is ook eten, drinken, inleiden, nakaarten, opbouwen en afbreken. Ook hier trekken we de kaart van de collectiviteit. Over elke zone spannen we een ‘cosmopolitan canopy’: een spreekwoordelijke luifel waaronder diverse stadsbewoners en publieken elkaar ontmoeten en geëxperimenteerd kan worden met diverse vormen van publieksbeleving.

Ontdek hier wat er op het programma staat voor ENTER La(e)ken. Volg het hele festival op enterfestival.be of op de facebookpagina.

ENTER 2018 is een organisatie van Demos vzw, in samenwerking met de stad Brussel, de gemeente Sint-Pieters-Woluwe en de entiteit gemeenschapscentra van de VGC.