Opstart Erfgoedbank Laken

Vanaf nu speurt de Erfgoedbank Laken actief naar het lokale erfgoed om het te delen op de website www.erfgoedbankbrussel.be. Dat is een digitale collectie over het leven van de Brusselaars vroeger (en niet zo lang geleden). Erfgoedbank Laken bewaart ook alle beelden van de oude website Laken-Ingezoomd, een digitale erfgoedcollectie van meer dan 6000 beelden. Maar we zijn er zeker van dat in Laken nog veel meer erfgoed te vinden is!

De erfgoedbank is een initiatief van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) in samenwerking met vele lokale partners. De lokale erfgoedbankvrijwilligers digitaliseren foto’s, prentkaarten, affiches, filmpjes en objecten ouder dan 20 jaar. Het initiatief is bedoeld om materiaal uit privécollecties van families maar ook verenigingen veilig te stellen voor de toekomst want dat belandt wel eens tussen de plooien van de geschiedenis.
Elke gemeente van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kan partner worden in dit project. De Stad Brussel is sinds kort ook partner en daarom krijgen Laken, Neder-Over-Heembeek, Haren, en de Vijfhoek allemaal hun eigen erfgoedwebsite.

Wat is de erfgoedbank?
De erfgoedbank neemt je mee naar andere tijden en toont beelden uit privécollecties  van de Brusselaars. Familiefeesten, jonge voetballers in volle actie, straatbeelden met cafés en winkels die nu niet meer bestaan, vrolijke collega’s, jongens in het buurthuis, een gezellige koffieklets, mannen met bretellen en hoeden, kinderen die trots poseren met hun fiets, ze passeren allemaal de revue. Dat levert een bonte mozaïek van het leven van alledag. 
Filmpje erfgoedbank

Denk je nu aan die doos met foto’s van een familielid, het fotoalbum van je ouders, die grappige foto’s van toen je klein was (maar waar zitten ze ook weer)? Dat is inderdaad waar we naar op zoek zijn. Zodra het kan starten we met vrijwilligerswerkingen op verschillende locaties in Stad Brussel. Iedereen met een interesse voor de lokale geschiedenis en erfgoed is welkom.

Een nieuwe vrijwilligerswerking rond erfgoed in Laken
We hebben mensen nodig die mee willen helpen om naar archiefmateriaal te zoeken, te scannen, te beschrijven en online te delen. Je hoeft geen historicus of expert te zijn om mee te doen. Je wordt hierbij begeleid en krijgt opleidingen van de Erfgoedcel Brussel (VGC).
Als vrijwilliger mag je trouwens rekenen op extra’s zoals een jaarlijks feest waarop je de erfgoedbankteams uit andere gemeenten ontmoet.

Voorlopig ligt de opstart van de vrijwilligerswerking stil omwille van evidente redenen.  Maar we zijn hoopvol en plannen in de nabije toekomst infosessies met meer uitleg.

Toch staat een eerste selectie beelden uit Laken online. Vrijwilligers van de heemkring Laca doken hiervoor in de Ingezoomd-databank en zetten de foto’s op Erfgoedbank Laken.

De rijke collectie van Laken-Ingezoomd
De Erfgoedbank Laken neemt de collecties over van Laken-Ingezoomd, een website die ondertussen al meer dan tien jaar bestaat. Het was een initiatief van de voormalige coördinator van het gemeenschapscentrum De Zeyp, Ivo Peeters. Hij startte met het digitaliseren van het erfgoed uit Ganshoren via de Ingezoomd website. Laken en Neder-Over-Heembeek volgden. In Laken was de drijvende kracht Wim Van der Elst, wijlen voorzitter van de heemkring Laca. Hij zorgde er eigenhandig voor dat het erfgoed op de website verscheen en uitvoerig werd beschreven. Mede dankzij de inzet van Wim Van der Elst kunnen de bezoekers van de Erfgoedbank Laken weldra dus kennis maken met de rijke collectie van Laken-Ingezoomd.

Foto’s op de erfgoedbank?
Kriebelt het en wil je graag één of meerdere foto’s laten inscannen? Stuur dan een e-mail naar info@nekkersdal.be. Het gemeenschapscentrum Nekkersdal zorgt ervoor dat je beeldmateriaal veilig wordt opgeborgen en scant het. Je krijgt je materiaal steeds terug.
De Erfgoedbank Laken wordt nooit eigenaar van het geleende erfgoed!

----

Infosessies Erfgoedbank Brussel
Wil je meer weten over de erfgoedbankwerking?  Wil je misschien ook vrijwilliger worden?
Kom dan naar één van de infosessies.

Indien de laatste richtlijnen dit toelaten, gaan die door op de volgende data:

Laken
Interesse? Geef een seintje via info@nekkersdal.be